Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přeskočit hlavičku portálu

On-line rozhovor

Poradna onkologa Jiřího Vorlíčka

velikost textu:
vydáno 7.11.2005 12:00
Rakovina je čím dál rozšířenější chorobou. Vědci předpověděli, že jí v budoucnosti onemocní každý třetí Čech. Na vše, co s nádory souvisí, se můžete ptát jedné z největších kapacit v zemi - profesora Jiřího Vorlíčka, předsedy České onkologické společnosti.

Pozor, nejde o on-line rozhovor. Profesor Vorlíček vám odpoví cca do týdne. Děkujeme.

Konec rozhovoru

Osobnost již neodpovídá. Čtenáři se ptali do 21. února 2007 do 13:00

OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, mám výrůstek na patní kosti pravé nohy. Poslední rok sem tam pobolívá, ale ne trvale. Bolest není nijak zvlášt intenzivní, spíše nepříjemná. Na dotek i větší tlak je ale pata necitlivá. Jde spíše o tupou bolest zevnitř. Chci se zeptat, zda-li by se mohlo jedna o osteosarkom nebo nějaký jiný kostní nádor? Je mi 25 let, a jinak se cítím v pořádku.Díky za odpověď Petr
ODPOVĚĎ: Osteosarkom nebo jiný nádor je málo pravděpodobný, ale v každém případě se nechte vyšetřit, aby vám lékař pomohl odstranit vaše obtíže. 13.5.2006 10:37
OTÁZKA: Vazeny pane doktore, moje dcera ma 25 let, dlouha leta brala antikoncepcni pilulky, ted je prestala asi pulroku a dost casto ma opozdenou menstruaci. Pred 3 dny ji zalala vytekat cira, ale trosku nahnedla sekrece z jednoho prsa, nase GP ji nasla boulicku na dolni polovine prsa, ktera je pohybliva, rika ze muze jit o cystu, jaky mate nazor vy? Muze to byt hormonalni porucha anebo neco vazneho, mam velke obavy. Zijeme v Australiia proto bych chtela poznat nazor nasich lekaru. Za odpoved moc dekuji s pozdravem Jarmila Slovakova Jarmila
ODPOVĚĎ: Vážená paní Slováková, jedmnozněčně je vhodné vyšetření u gynekologa. Může jít o cokoliv, hormonální nevyrovnanost,cystu, mastopatii i méně pravděpodobně o nádor. Bez vyšetření u specialisty není možné udělat závěr a případné rozhodnutí, jak dále postupovat. Hezký pozdrav do Australie, byl jsem tam dvakrát, je to krásná země. 13.5.2006 10:40
OTÁZKA: Vážený pane profesore,jsem přímo udivená s jakou rychlostí a hlavně trpělivostí odpovídáte na dotazy,proto bych vám chtěla moc poděkovat,hluboce před vámi smekám a přeji krásný den.Moc díky.P.S. a děkuji za uklidnění. Ada
ODPOVĚĎ: Také děkuji za povzbudivá slova a přeji hezký víkend. 13.5.2006 13:42
OTÁZKA: Dobry den,chtel bych se zeptat jake uzliny se pri lymfomu zvetsuji?dekuji Petr R.
ODPOVĚĎ: Mohou se zvětšovat kterékoliv, tedy všechny. 15.5.2006 6:02
OTÁZKA: Dobry den pane profesore, rada bych Vas poprosila o Vas nazor a radu. Navstivila jsem ORL lekare kvuli piskani (huceni) v usich a obcasneho zalehani v usich. Jelikoz kojim,nedelali mi zadne poradne vysetreni jen audio. Pry je to od krcni patere a mozna spatnym krevnim obehem. Bolesti hlavy nemam. Detska lekarka mi zakazala predepsane tablety (ginko biloba) na zlepseni kr. obehu, ze to jde do krve. Nyni mne obcas v usich i svedi. Behem poslednich 2 mesicu jsem mela i zdurele krcni mandle a mam pocit, ze mam m ensi uzlinu na prave strane krku. Bojim se, ze jde o rakovinu stitne zlazy. Moc prosim o Vas nazor. Dekuji Lida
ODPOVĚĎ: Nevím, jak by vaše obtíže mohly souviset s rakovinou štítné žlázy, ale pokud máte obavy, tak se ukažte u lékaře, ať vám štítnici vyšetří. ORL lékař by se vám měl podívat do krku, udělat stěry na bakteriologické vyšetření z mandlí a podívat se i na uzlinu na krku.Ginko biloba je komerční potravinový přídavek, bez jednoznačně prokázaného účinku, nevadí, když ho neberete. 15.5.2006 6:06
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, rád bych se zeptal, jak moc rizikové je z hlediska rakoviny kůže návštěva solária cca 2x týdně na 6 - 10 minut? Děkuji a přeji hezký den. Tomáš
ODPOVĚĎ: Je to rizikové, obecně opalování není moc dobrá věc, v USA už vyšlo i z módy. Maligní melanomy, to jsou nádory, které bývají opalováním vyprovokovány, u nás vzrostly za posledních 20 let o více než 200%. Záleží jen na vás, jaké riziko jste ochoten podstoupit, vyčíslení míry rizika u jednotlivce není možné. 15.5.2006 9:12
OTÁZKA: Dobry den, pane prfesore. V průběhu nedávného těhotenství se mi na těle objevilo velké množství malých znemének hnědé barvy. Souvisí to nějak např. se změněnou hladinou hrmonů nebo může jít i o něco závažnějšího? Děkuji. anonym
ODPOVĚĎ: Je to obvyklé, zřejmě o nic nejde, případně se poraďte s gynekologem. 16.5.2006 5:59
OTÁZKA: Dobrý den pane doktore, asi před 2lety mě začalo pobolívat v pravé části podbříška, šla jsem na vyšetření, zda-li nemám chronický zánět slepého střeva, všechno je v pořádku i po gynekologické stránce. Bolesti se vždy přihlási a pak zase zmizí,a tak to je už 2 roky myslíte, že by se mohlo jednat o rakovinu? měla bych jít na nějaké vyšetření? V naší rodině rakovina je. Je mi 26let.Děkuji Hana
ODPOVĚĎ: To asi ne,byla jste na chronický zánět slepého střeva správně vyšetřená? To znamená i případně irigoigrafii či kolonoskopii? Pokud ne, tak si to nechte dovyšetřit. 16.5.2006 6:01
OTÁZKA: Dobrý den, pane doktore. Na zádech a břiše se mi udělaly červené vystouplé výrůstky.Jsou bolestivé pouze pokud do nich zasahuje oblečení. Poraďte mi,prosím,o co se jedná i o možných rizicích spojených např. s opalováním. Děkuji, přeji hezký den. Pavlína
ODPOVĚĎ: Opalování se dnes považuje za rizikové obecně, toho budou asi nezhoubné nádorky hemangiomy nebo něco podobného, ukažte to raději kožnímu lékaři. Pokud to nevidím, nemohu se přesně vyjádřit. 16.5.2006 6:03
OTÁZKA: Dobrý den pane profesore. Má otázka je podobná jako přechozí. Chodím do solária, začala jsem z důvodu, že se špatně opaluji, tak jsem chtěla předejít spálení. Musím říct, že tak jak sem se opálila v solárii jsem se nikdy neopálila, spíš se opaluji do červena. Je opalování v soláriu opravdu tak škodlivé? Někdo říká, že právě je lepší jít do solária chytnout základ, aby kůže pak netrpěla na normálním sluníčku. Děkuji a přeji hezký den Jitka
ODPOVĚĎ: Ano opalování je obecně škodlivbé, v solariu také. Zvyšujete tím riziko výskytu maligního melanomu. 16.5.2006 6:04
OTÁZKA: Dobry den pane doktore, pred 4tydny mi odebrali uzlinu a prvni vysledek byl T lymfom, druhy patolog to nepotvrdil zepry to neni jednoznacne a ted cekam na vysledek tretiho patologa, ale uz to trva vice jak tyden. Problemy s uzlinami mam 7let a ted je mam zvetsene cca 6mesicu, krev mam v poradku a vzdy sem mela, unavena nejsem. V minulosti mi po podani antibiotik uzliny vetsinou zmizely. mam problemy s chlamidiemi. Je mozne, ze bych mela po takove dobe lymfom a zadne klinicke priznaky?dekuji.je 26let Jana
ODPOVĚĎ: Ano je to možné, pokud bude potvrzen lymfom, měl byste se léčit na nekterém ze specializovaných pracovišť pro hematoonkologii, aby výsledek léčby byl co nejlepší. Viz www.linkos.cz 16.5.2006 6:06
OTÁZKA: Vážený pane doktore, od narození mám na každé půlce na hýždích mateřské znaménko o průměru zhruba 1 cm. Jedno z těchto znamének má okraj pravidelný a jedno roztřepený. Někdo mi kdysi radil, abych toto méně pravidelné znaménko nechala z preventivních důvodů odstranit, ikdyž jeho stav je neměnný. Kdysi jsem viděla tento zákrok na vlastní oči a přišlo mi, že operující lékař vyřízl až příliš velký kus pokožky a tkáně s ohledem na velikost opravdu miniaturního znaménka, resp. že "vůbec neměřil a rovnou řezal" a bojím se, že by se mi stalo totéž. Libuše /28/
ODPOVĚĎ: Pokud se znaménko má vyndat, je zapotřebí jít řezem až do normální tkáně.Pokud máte obavy o svůj zadeček, domluvte se na plastické chirurgii, kde vám to udělají prakticky bez jizvy. 18.5.2006 6:05
OTÁZKA: Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Jde o mého otce, který přesně před rokem ukončil chemoterapii, měl nádor na jazyku. Od té doby má ale stále problém s jídlem, polykáním, krk mu neustále "pracuje"-občas jakoby oteče. Na kontroly chodí k primáři ORL tk jednou za 3 měsíce, ale jde jen o ústní rozhovor, žádné vyšetření ani odběry. Prý je všechno v normě. Mám strach, neměl by prodělat nějaké důkladnější vyšetření ? Děkuji za odpověď. Jana
ODPOVĚĎ: Asi by jednou za rok komplexní vyšetření prodělat měl, domluvte se s lékařem.Nevím samozřejmě podrobnosti ani druh nádoru, takže mohu odpovědět jen takto obecně. 18.5.2006 6:06
OTÁZKA: Dobrý den, 4 měsíce mám zdrav. problémy. Vše začalo začalo ztuhnutím na krku podél kývače, jakoby mi tam přibyl tuk nebo co. Mám tam pár reaktivních uzlin do 2cm.Pak mi ztuhnul obličej, celej mě bolí. Na sternu a na hrudi mám tuhé boule. Špatně se mi dýchá, tlak pálení bolest na sternu nebo za sternem. Ztvrdnul mi krk i vevnitř, když polykám je to vevnitř tvrdý, jako by se to nehýbalo. ORL bpn, sono krku jen uzliny. Špatně se mi polyká. Jsem oteklá okolo klíčních kostí, mám tuhý a tvrdý ruce i nohy,bolí mě. Začalo mi víc praskat v kostech, a divně mi praská, přeskakuje na sternu/za sternem. Bolí mě játra, sono jater mírně zvětšená 16,5cm v mdcl čáře.Jaterní testy od minulých klesají. Mám takový tvrdý břicho, jakoby mě všechno tlačilo. Nyní se přidal divný kašel, už 10 dní a nejde mi odkašlat, chrčí mi za sternem a divně mi chrčí a praská v hrtanu. RTG plic bpn. Nikdo mě neposlal na pořádný vyšetření, ačkoliv se o to prosím již od ledna. Je mi špatně, nemám chut na jídlo, zhubla jsem. Chtěla jsem do nemocnice aby se vše urychlilo, nevzali mě. Ze začátku jsem neměla bolesti, ted je mám po celým těle. Už nevím jak dál, mám pocit že mě doktoři ignorujou. V krevních testech mi hodně klesly eozinofily a bazofily, obojí skoro na nule. Co to znamená? Dle toho co jsem zde napsala...může se jednat o rakovinu? Mají podezření na demyelinizační onem., ale to se mi nezdá při mých potížích. Pokud můžete, pomozte, přijedu kamkoliv, hlavně když mi někdo pomůže. Stále nemám diagnozu, ale cítím že je to vážné a nechápu přístup lékařů, kteří mě nepošlou na žádné vyšetření. Začalo to ztuhnutím krku a po 4 měsících mám zdrav. problémy po celém těle. Hledám pomoc kde se dá, ale bohužel se nedaří. Děkuji za odpověď a přeji krásný den. marcela
ODPOVĚĎ: Z toho co mě píšete nemohu na nic určitěho usoudit. Nechte se komplexně přešetřit internistou a když se nic nenajde, konzultujte neurologa. Když ani ten nic nenajde, bude to divné a znovu se ozvěte. 18.5.2006 6:09
OTÁZKA: Dobry den,je nejaka sance na uplne vyleceni lymfomu v pokrocilem stadiu?Moc a moc děkuji za odpověď Jiří
ODPOVĚĎ: Ano je, ale záleží na řadě okolností, především o jaký lymfom jde (je jich hodně druhů). Bez podrobnějších informací nemohu určitě odpovědět. 18.5.2006 6:10

Upozornění



Při psaní otázek se prosím podívejte na již položené, vyvarujete se posílání stejných dotazů.







mobilní verze